Multiple Choice Questions on Fingerprints (2)

Question 1: The three basic types of fingerprint pattern are:

A. arches, loops and rings.

B. whorls, arches and accidentals.

C. loops, arches and whorls.

D. whorls, accidentals and loops.

Answer: C. loops, arches and whorls.

Question 2: Which of the following is not one of the features that must be present in order for a fingerprint pattern to be classified as a loop pattern?

A. A minimum ridge count of one.

B. A ridge ending.

C. A single delta.

D. A core.

Answer: B. A ridge ending.

Question 3: In the comparison of a scene fingerprint with one held on the IDENT1 database, a full identification is made:

A. When a minimum number of 8 matching characteristics are found.

B. When a minimum number of 16 matching characteristics are found.

C. At the discretion of the fingerprint expert, who may later have to defend his or her decision in court.

D. When a minimum number of 10 matching characteristics are found.

Answer: C. At the discretion of the fingerprint expert, who may later have to defend his or her decision in court.

Question 4: Which of the following statements is not true?

A. Latent fingerprints are invisible to the naked eye.

B. Plastic fingerprints are three dimensional.

C. Plastic fingerprints involve the deposition of material onto a surface.

D. Latent fingerprints require development in order to make them visible.

Answer: C. Plastic fingerprints involve the deposition of material onto a surface.

Question 5: Which of the following fingerprint visualisation techniques is particularly effective on paper that has been wet, materials soaked in petrol and chip wrappers?

A. Gentian Violet.

B. Physical developer.

C. Superglue fuming.

D. Sudan Black.

Answer: B. Physical developer.

Question 6: The latent fingerprint visualisation technique known as vacuum metal deposition involves the evaporation and subsequent deposition, under vacuum, of:

A. Zinc and/or Gold.

B. Gold and/or Silver.

C. Zinc and/or Silver.

D. Copper and/or Gold.

Answer: A. Zinc and/or Gold.

Question 7: The technique of casting may be used to recover impressions of:

A. Bite marks, footwear and latent fingerprints.

B. Footwear, tyres and visible fingerprints.

C. Bite marks, footwear and tyres.

D. Tyres, bite marks and impressions on textiles.

Answer: C. Bite marks, footwear and tyres.

Question 8: In the comparison of test impressions and scene impressions of footwear, which of the following is not a class characteristic?

A. Sole pattern.

B. Size of the shoe.

C. Type of shoe.

D. Random damage marks.

Answer: D. Random damage marks.

Question 9: The comparison of test and scene tool marks is usually performed using:

A. A comparison macroscope.

B. A scanning electron microscope.

C. A Raman microscope.

D. A comparison microscope.

Answer: A. A comparison macroscope

Question 10: Tyre prints impressed into deep snow are categorised as:

A. Invisible prints.

B. Latent prints.

C. Plastic prints.

D. Transfer prints.

Answer: C. Plastic prints.