Multiple Choice Questions on Fingerprints (1)

Question 1: The average fingerprint has approximately how many individual ridge characteristics?

A. 75

B. 150

C. 225

D. 300

Answer: B. 150

Question 2: The International Association for Identification concluded that the minimum number of friction ridge characteristics which must be present in two impressions in order to establish positive identification is:

A. 6

B. 8

C. 10

D. There is no minimum number

Answer: D. There is no minimum number

Question 3: Whorls are divided into how many distinct groups?

A. 2

B. 3

C. 4

D. 5

Answer: C. 4

Question 4: What is the basis for the determination of the primary classification of fingerprints?

A. The presence or absence of arch patterns

B. The presence or absence of whorl patterns

C. The presence or absence of loop patterns

D. The presence or absence of minutiae

Answer: B. The presence or absence of whorl patterns

Question 5: For most fingerprint examiners, the chemical method of choice for visualizing latent prints is:

A. Ninhydrin

B. Iodine

C. Silver nitrate

D. Chlorate

Answer: A. Ninhydrin

Question 6: What was the original fingerprinting system adopted by Scotland Yard in 1901 which converted ridge patterns on all 10 fingers into a series of letters and numbers arranged in the form of a fraction?

A. Bertillon system

B. Fauld system

C. Henry system

D. Galton system

Answer: C. Henry system

Question 7: The first textbook written on the subject of fingerprints, and which was called Finger Prints, was written by:

A. Henry Fauld

B. William Herschel

C. Alphonse Bertillion

D. Francis Galton

Answer: D. Francis Galton

Question 8: Attempts at changing one’s fingerprints by trying to obscure them has led to:

A. Renewed efforts on the part of law enforcement to categorize the obliterated fingerprints.

B. The creation of a new class of criminal who can avoid detection through currently available fingerprinting technology.

C. The possibility of permanent scarring which only provides new characteristics for identification purpose since it is impossible to obliterate all ridge characteristics.

D. Self-injurious behavior that only results in the growth of new ridge characteristics on the fingertips.

Answer: C. The possibility of permanent scarring which only provides new characteristics for identification purpose since it is impossible to obliterate all ridge characteristics.

Question 9: The oldest chemical method used to visualize latent prints is:

A. Laser illumination

B. Iodine fuming

C. Cyanoacrylate ester fuming

D. Silver-nitrate reagent

Answer: B. Iodine fuming

Question 10: A technique for visualizing latent fingerprints on non-porous surfaces by exposing them to cyanoacrylate vapors is:

A. Sublimation

B. Iodine fuming

C. Fluorescing

D. SuperGlue fuming

Answer: D. SuperGlue fuming