MCQ on Forensic Toxicology

1.) Blindness can be caused by the following:

A.) Ethyl Alcohol

B.) Methyl Alcohol

C.) Glycol

D.) Propanol

Ans: Methyl Alcohol

2.) Ammonium sulfate method is used for the extraction of following poison from viscera:

A.) Volatile

B.) Mettalic

C.) Insecticides

D.) Non Volatile Organic Poisons

Ans: Non Volatile Organic Poisons

3.) The antidote used in the treatment of Endrin is:

A.) Atropin

B.) Paralidoxime

C.) BAL

D.) None of the Above

Ans: None (There is no antidote for Endrin)

4.) Garlicky Smell is present in which of the poisons:

A.) Carbolic Acid

B.) Phosphorus

C.) Citric Acid

D.) Mercuric Chloride

Ans: B.) Phosphorus

5.) Cherry red discolouration of blood is due to:

A.) Hydrogen Sulphide

B.) Methane

C.) Carbon Monoxide

D.) Carbon Tetrachloride

Ans: C.) Carbon Monoxide

6.) This is a Spinal Poison:

A.) Strychnine

B.) Yellow Oleander

C.) Cocaine

D.) HCN

Ans: A.) Strychnine

7.) Which of the following Insecticides is a cholinesterage inhibitor?

A.) BHC

B.) DDT

C.) Parathion

D.) Carbamate

Ans: Parathion

8.) Dry Ash Method is used for the extraction of the following poisons from viscera:

A.) Mettalic Poison

B.) Volatile Poison

C.) Non- Volatile Poison

D.) Vegetable Poison

Ans: Mettalic Poison

9.) Stass Otto Process is used for the extraction of:

A.) Ethnol from blood

B.) Poison from Viscera

C.) Ptylin from Saliva

D.) Uric Acid from Urine

Ans: B.) Poison from Viscera

10.) Sodium and Potassium hydroxides are strongly corrosive due to

A.) Their solvent action on protein materia

B.) Their saponifying action on the lipids

C.) Their ability to extract water from the tissues

D.) All of above

Answer: D.) All of above

11.) Botulism is a form of:

A.) Volatile Poison

B.) Food Poisoning

C.) Pesticide

D.) Mettalic Poisioning

Answer: B.) Food Poisoning

12.) Greenish Coloured urine is seen in which of the following poisoning:

A.) Nitric Acid

B.) Carbolic Acid

C.) Sulphuric Acid

D.) Hydrochloric Acid

Answer: B.) Carbolic Acid

13.) Rectified spirit cannot be used for preserving the viscera in case of:

A.) Aconite Poisioning

B.) Organophosphorous Poisoning

C.) Heavy Metal Poisoning

D.) Opiate Poisioning

Answer: Organophosphorous Poisoning

14.) The Following is a poisonous mushroom species:

A.) Amanita Phalloides

B.) Morchella Esculenta

C.) Boletus Edulis

D.) Cantharellus cibarius

Answer: A.) Amanita Phalloides

15.) Effects of barbiturates onset after:

A.) 12 Hours

B.) 8 Hours

C.) 2 Hours

D.) 6 Hours

Answer: C.) 2 Hours